Khamis, 19 September 2013

Ambil je apa yang ada dulu..

Assalamualaikum. entry kali ni ckj nak suarakan pendapat ckj mengenai entry semalam.

Bagi ckj, kita tak perlulah nak terlampau memilih... Lagi-lagi kita ni lepasan IPT. Baru lepas grade. Baru je dapatkan title diploma yang tak sampai setahun lagi pun. So tak payah la nak memilih sangat bab-bab kerja ni kalau da dapat restu parents.
Bukan tak boleh memilih boleh. Tapi berpada-padalah. Lagi-lagi kita ni bukanlah pelajar lepasan luar negara. Bukan pelajar yang dapat dekan tiap-tiap semester. Sementara menunggu kerja yang bagus-bagus dan yang sesuai dengan kita punya kelulusan, apa kata kerja je apa jua kerja yang dirasakan sesuai untuk sambilan. Sementara menunggu, dapat juga kumpul duit kan? tak de la duduk rumah tak dapat apa. >_<  
Lagi-lagi kebanyakkan kerja sekarang ni yang ckj da reseacrh, ada yang memerlukan pengalaman kerja. So kerja sambilan begini la yang akan membantu kita untuk jawap interview dan sebagai pengalaman kita untuk diisi dalam resume nanti. Secara tak langsung kerja sambilan yang kita buat ni boleh jadi satu kelebihan pula nanti bila nak apply kerja. Siapa tahu kan? 

Alright. Ini cuma pendapat ckj. Maaf seandainya ada yang kurang setuju, tidak puas hati dan terasa hati dengan pendapat yang ckj nyatakan dalam blog ckj ni. Ok. Thanks for reading yeah! >___<

12 ulasan :

  1. tapi kebnyakan di kilang2 amek pekerja yang berpengalaman..hurmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. keje kilang pun nak yang ada pengalaman ke fi? hish.. susah la sekarang ni nak cari keje..

      Padam
  2. betol tu.. timba pengalaman dan ilmu tu penting ^_^

    BalasPadam
  3. betol 2 =) timbalah ilmu dlu..pd sy, sy pn nk cr pkrja yg ada pglaman..yg pntg positif..org kata..pelan2 kayuh he3

    BalasPadam
  4. setuju sesangat tu ckj.. zaman sekarang bukan senang nak dapat kerja.. banyak persaingan..

    BalasPadam
  5. hana sokong.. keja ja apa pun.. janji xduduk rumah.hehe

    BalasPadam
  6. tak terasa hati pun ^^
    Setuju sangat dengan CKJ.. :)
    Betul kerja sekarang bnyak yg nak pengalaman berkerja..

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum.

    Ada pengalaman, walaupun satu dua je..sgt2 membantu. Sebab bila kita minta kerja or nak tukar kerja, yg interview kita tu msti tnya ada pengalaman tak.

    Sebenarnya, bukan nak tgk sgt pun result n pengalaman kita..diorg nk tgk tahap keyakinan kita. Ada juga yg takda pengalaman, tpi ada keyakinan, diterima bekerja.

    Biasanya, org yang berpengalaman tentu lebih yakin..ibarat bawa motor. Bila dah stiap hri bawa motor, confidence level meningkat. Tapi kalau jrg bawak.. kita pun teragak2 je kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam kak,

      oh macam tu ea... itu a ckj pun risau juga kalau-kalau parents tak benarkan ckj keje langsung. mana nak dapat pengalaman kan? heheh nasib kali ni parents bagi..

      betul tu kak.. sy setuju sgt.. :)

      Padam
  8. tengs CKJ.. kata2mu membuatkan semangat kerja ada dlm hati ni.. konvo pun xlagi jd tak perlu nk memilih kerja :)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)