Selasa, 25 Disember 2012

Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia ...



Christian : Kenapa kau tidak mengucapkan Selamat Hari Krismas padaku?

Muslim : Agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu tapi masalah ini, agama saya melarangnya.

Christian : Tapi kenapa, bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimku yg lain, mengucapkannya kpd aku?

Muslim : Mungkin mereka belum mengetahuinya. David, kau boleh mengucapkan dua kalimah syahadah, dlm bahasa melayu pun tak mengapa?

Christian : Oh tidak, saya tidak boleh mengucapkannya. Itu akan mengganggu kepercayaan saya selama ini.

Muslim : Kenapa? Bukankah hanya kata-kata? Ayuh, ucapkanlah...

 Christian : Sekarang......... saya mengerti... 


Jadi Haram Hukumnya mengucapkan Selamat Hari Natal/Christmas & Tahun Baru krn ada dlm Hadith Nabi: "Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya" (HR.Bukhari Muslim) 

SEBARKANLAH utk KEBAIKAN BERSAMA......

20 ulasan :

  1. owh ye? baru tahu.. maknanya if menziarah rumah mereka waktu perayaan pun xboleh ke?

    BalasPadam
  2. ooo macam tu ke? thanks info ni ckj. kalau tak mmg tak tau. :)

    BalasPadam
  3. oh . alhamdulillah . dah tahu . lepas ni tak nak buat dah . Insya Allah .
    hehe .
    dah lame tak jenguk blog neh . dah tukar kaler lah . #muka teruja !
    heehehe . :)

    BalasPadam
  4. Allahu Rabbi~
    terima kasih bagi tahu.. :)

    BalasPadam
  5. owh, cmtu.. nanti diorang tanya boleh la hana kata cmtu kan.

    BalasPadam
  6. tq. satu2nya info yg membawa kesedaran buat Islam. :)

    BalasPadam
  7. mcm mengalakkan je kan... bunyi xserius tp impak bsr ^^

    BalasPadam
  8. tapi isu nie sedang dipertikaikan . ada news yang baru lagi pasal nie . ntah lah . hehe. wallahuaklam :)

    BalasPadam
  9. thanx for the sharing..baru tahu..huhu..nnti nak share entry ni ek.. =)

    BalasPadam
  10. hmm . semoga org tak tau tu jd tahu hehehe

    BalasPadam
  11. Baru tahu..tp klu chinese new year tu smbut tahun baru diorng je kn tk blh jgk ye..

    BalasPadam
  12. nice info...pernah bace sebelom ni...tq mengingatkan...

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)