Jumaat, 27 Julai 2012

Masam Kelat

Assalamualaikum.Hari ini aku mau share fasal apa yang berlaku masa kelas pertama untuk subjek engineering Mathmatics. Pergghh... muka lecture yang ajar kelas aku kali ni masam kelat je... huhu.. gerun pula rasanya.. huhu.. nampaknya tak de chance la nak minta tarik kelas awal sikit untuk hari jumaat ni. Huhu..
Bila lecture tu da start mengajar.. huh.. ternyata. Apa yang aku da tafsirkan pada riak wajah dia yang masam kelat tu menggambarkan personaliti beliau yang garang dan tegas. Huh.. Yang paling aku ingat beliau cakap... “ Dalam kelas saya, tak de nak re-test, re-quiz semua tu. Kalau awak da fail, bermakna awak fail. Faham?”  huhu.. habis la.... (ayat pertama yang muncul di hati comel aku ni.. ) huhu..
Serius weh aku risau giler kat subjek ni . Walaupun aku amat sangat suka Mathmatics. Bila da hampir sejam beliau mengajar... hm.. ok la.. aku suka cara lecture ni mengajar... senang faham. >_< Alhamdulillah. Kelas pun tak bising. Bagus jugakan sesekali dapat lecture yang garang dan tegas? Peratusan pelajar nak respect beliau pun tinggi. Itu yang aku nampak tadi. >_<  Tapi aku ada masalah sikit.. macam mana nak hilangkan rasa takut bila aku nak tanya soalan yang aku tak faham kat lecture tu? huhu..

*p/s : kadang-kadang ketegasan tu cara yang paling berkesan untuk membina jati diri dan membuatkan orang lain hormat pada kita. J

47 ulasan :

  1. xpe..tanya je..cikgu tak marah punya ;D

    BalasPadam
  2. Salam.

    Tanya selepas habis kuliah kjue?

    Kadang2 bak kata p/s kjue tu, ketegasan mmg diperlukan.

    Mungkin dia memilih tuk tegas smasa mengajar dalam kelas sbb nak mengawal jumlah student yg rmai..

    In personal, sape tau, dia mungkin lembut, biasa2 je? ^_^

    BalasPadam
  3. Zera juga blaja engg math. Tapi engg math II dah. Susahhhh, :(

    BalasPadam
  4. lecture tak kan marah kalau ada student nak tanya :) hehe

    BalasPadam
  5. belajo rajin2 lah ye!

    *x ske matematik!

    BalasPadam
  6. hahaha ganbateee kudasaiii~~
    alaa normallah tu semuanyer hehehe

    BalasPadam
  7. Best tak ambik course ni? Hehe, All the best kak =D

    http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/three-things-in-one-e.html

    BalasPadam
  8. takpe tegas sikit, asalkan cara dia mengajar tu ok. :)

    BalasPadam
  9. wohooooooooooo...
    ary ada lecturer macam ni..
    yang sakit ati tu,..
    bila tanya dia soalan, dia tanya kita balik..
    so.. lastly..
    tanya je kawan-kawan yang tak pasti akan jawapan..
    HUhuhu

    BalasPadam
  10. kalu nak berjaya sememangnya kene ade berkat restu dari guru.. andai kata kalu kita tak tau atau tak paham terus je tanya lecturer tu atau cikgu tu untuk kefahaman... kalau dalam kelas masih tak faham cuba buat sikit research dan tulis atas kertas atau buku nota pastu jumpa lecturer lepas kelas dan tanye lagi sertakan sekali ngn research awak tadi.. insya Allah lecturer tu bole nampak kesungguhan kita...

    tapi tak semua akan buat camtu jadi kalu lecturer tu xnak tolong cuba cari lecturer lain untuk tolong...
    andai still tak paham, mintak maaf nagn lecturer tu sebab dah ambil masa dia dan tenaga dia serta ucap terima kasih ngan senyuman ikhlas.. insya Allah...

    sebabnya biar kita tak pandai tapi yang paling penting ialah keberkatan atas ilmu yang kita ada tu mana tahu dah dapat restu guru CKJ boleh jadi pro subjek tu.. siapa tahu? kan :-D

    BalasPadam
  11. dgr nama subjek tu pun wt sy nk apply cuti sebulan jaa, erkk..

    wahh, muka tu mcm watak dlm anime hitman reborn tgh tggu nk lawan jaa..

    hmm, xmo takut dgn lecturer tu.. actually, dlm ati dia ada taman klcc ^^

    BalasPadam
  12. all the best XD
    btw selamat berpuasa :)

    BalasPadam
  13. fuh.. jarang2 bole jumpa org yg minat math ni.. -,-

    BalasPadam
  14. dila pun suka pnsyarah tegas..snang nk fhm.tp bila tegas ni susah la nk bodek mrkah assigment..huhu

    BalasPadam
  15. mghadap org yg straight ni mmg gerun dan susah sebenarnya kan?

    BalasPadam
  16. teya pun seram gak ngn cikgu garang ni . tapi selalunya cikgu garang tu yang paling faham sekali . betul an ?

    teya selalu tanya bila dah habis kelas . tak rasa malu sangat . hehehe

    BalasPadam
  17. eng. math subjek paling sye suke... hehehee
    tp kan skrng ni kebanyakkan lecturer poli mmg mcm tu... dh jarang bg peluang ke 2... huhuu xD
    **gud luck ckj :D

    BalasPadam
  18. haha suka main tarik2 kelas jugak ke...sama la..
    tp kelas edy mmg jumaat tak penah ade.so best

    BalasPadam
  19. tanya time dy dlm bilik ke ckj. hehe. xpe2. cayok2! ^^

    BalasPadam
  20. follow sini..hehe
    lobaksusue.blogspot.com

    BalasPadam
  21. errr, jmp dia time bukan kt kelas, kalo jmp scara personal, cth kat bilik dia.. dia xkn tegas sgt kot.. hoho.. mngikut pengalaman la..

    BalasPadam
  22. wah SERAM betul ayat yg keluar dr mulot dy ! haha . jgn takut2 ckj .. watlek sudahh . haha

    BalasPadam
  23. betul la kak Tinta Lana... dia baik kat luar kelas.. :P

    BalasPadam
  24. wah sama la kita zera eira.. yup eng.math 2 mmg ssh.. ckj skrg tgh stdy eng. math 4... huhu..

    BalasPadam
  25. la payah ar gitu ar ary_lee... ce try tny lecture lain?

    BalasPadam
  26. thanks atas nasihat dan kata2 semangatnyer Tanpa Nama.. :)

    BalasPadam
  27. hehehe betul3.. sama la kita putryteya.. :P

    BalasPadam
  28. yeay ada geng ... yup betul tu.. huhu.. thanks shar90

    BalasPadam
  29. da watlek da -meeSUPERGIRL-.. payah.. huhu.. risau punya fasal..

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)