Selasa, 24 Julai 2012

Wujudkan Rasa Suka ^_^

Assalamualaikum. Hari ni aku mau share dengan korang fasal  hari pertama kelas aku. Baru hari pertama dah ada kelas yang cancel. So far so good la.. Best. Subjek Computer Networking Fundamentals,  subjek yang berjaya menambat hati aku untuk tahu lebih lanjut fasal Wireless...  dan buat aku teruja gitu.. hehehe.. harap untuk subjek yang lain-lain pun macam tu.
Iya la kalau kita nak pointer tip top, kita kena  suka atau cuba untuk suka pada semua subjek yang kita ambil kan? Urm.. tapi susah la nak wujudkan rasa/ perasaan/ semangat tu?  huh..  Bagi aku,  nak wujudkan rasa suka tu.. first minat. Bila da minat,  secara automatiknya kita akan suka subjek tu. Bila dah suka baru la wujud keyakinan yang kita akan usahakan untuk lulus subjek tu! Betul tak?
Tapi.. (mesti ada ‘tapi’ kan?) kena tengok juga cara lecture sampaikan ilmu pada kita macam mana... membosan? Selalu buat kita berfikir? Tiap kali kelas lecture tu tak sah kalau tak gelak? Semua tu kena tengok juga betul tak? Hehehe...  Siapa yang tak nak cemerlang kan?

*p/s : korang pula macam mana? ada tips tak macam mana nak wujudkan rasa suka kat sesuatu subjek tu? Meh la share with me... :P

24 ulasan :

  1. Insya Allah... cuba yang terbaik ya ckj.. ;)

    komputer kan dah macam bf awak... konfom boleh punya subjek tu.. good luck :p

    BalasPadam
  2. Be positive in every subject. InsyAllah, semuanya akan berjalan dgn baik. best of luck! ^^

    Do visit : http://m2mcarehouse.com/

    BalasPadam
  3. Assalammualaikum kjue.

    Akak bagi pandangan akak sikit eh..dah kjue pun tnya kan, hehehe.

    Waktu belajar dulu, urmm..akk rasa, nak tumbuhkan minat dan rasa suka dgn sesuatu subjek tu, tidak lah susah mana. Cuma, pada masa sama, kita kena sedar juga, memang ada subjek yg kita sgt2lah suka..dan ada sbhgn lagi yang kita sedang2 je suka..hehe.

    masalah utama bila subjek yang kita suka sedang2 tu, pensyarahnya pulak jenis yang..aaa, kjue paham2 sndiri lah kan..hehe. Kalau dapat pensyarah yang macam ini, kita tak boleh nak buat apa sangat..manusia kan, setiap org lain caranya.

    Kalau jadi macamtu, akk suka cari pandangan kedua. maksud akk, akak tahu akk memg tak leh ngam dgn cara dia lecture, so akk cari pensyarah lain yang ada kebolehan/kemampuan sama dalam subjek tu sbg ganti.

    Dalam satu fakulti, jabatan, mesti ada kan banyak lecturer? walaupun dia tak mengajar kelas kita, tpi akk percaya, mana2 lecutrer pun suka kalau 'murid cari dia'. ^_^

    Selamat berseronok sbg pelajar kjue.. ^_^

    BalasPadam
  4. wauuu .. bagus2 ckj .. teruskan usaha gemilang anda ! :)

    BalasPadam
  5. Salam CKJ..
    dah abis praktikal ea..
    stdy leklok kat sana :)

    BalasPadam
  6. btol3.. trutamanye bab computer ni memg kne timbulkn mint dlu. mase haz first year dl memg x berape mint lg bidang ni, then lame2 try mintkn jugk, bru boleh dpt result gempak. btol x? hee. btw kay jue amik kos ape? haz pn dl ade amik networking ni. ^^

    BalasPadam
  7. baru nak semangat belajar kan, cancel pulak. huhu.. camne tak minat pun kena belajar jugak. hihihi..

    BalasPadam
  8. ary suka bila dapat kaitkan life betul dengan apa yang ary belajar..
    baru ary akan faham dan rasa interested pada sesuatu subjek tuh..

    BalasPadam
  9. klau subjek ni kena blajar jenis2 network, jenis kombinasi paling byk kelebihan, huh..

    yup, cKj ikut jaa nasihat kak lana awk tu ^^

    BalasPadam
  10. wow.. thanks akak Tinta Lana sebab sudi bagi pandangan n tips..

    betul3... thanks for wish.. :)

    BalasPadam
  11. ckj setuju dengan haz.. ckj ambil electronik eng. in communication... >_<

    BalasPadam
  12. owh macam tu sebab bila berkaitan lagi senang nak stdy kan ary_lee?

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)