Ahad, 26 Februari 2012

Ketuk-ketuk Rabiulakhir bersama Cik Kay Jue

Dibelakang tabir....

Assalamualaikum.macam mana aku nak start entry ni ea.. urm.. (+_+) ok la macam ni. aku memang dah lama nak belajar masak. Mak aku pun dah bising bila la aku nak belajar masak. Sekarang la masa yang paling terbaik sebab aku ada kat rumah. Aku bukannya tak tau masak langsung. Tau. Tapi tak de la pro sangat macam suri rumah. itu la al kisah nya. Ok tanpa melengahkan masa. Jum tengok hasilnye, apa jadi apabila Cik Kay Jue masuk dapur.

Light, camera, action!

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Salam satu Malaysia. Salam satu Blogger. Hari kita di rancangan “Ketuk-ketuk Rabiulakhir bersama Cik Kay Jue”. Baiklah, hari ini kita akan masak Sambal Sotong alaaaa Cik Kay Jue. Tapi tak de keju ye dalamnye. Hehe.  

Bahan-bahan
1 bawang besar
3 bawang putih
sotong
Cili kering (ikut tahap kepedasan yang anda inginkan)
Sos tomato (agak-agak je banyak mana nak letak )
Sos tiram(agak-agak je banyak mana nak letak) *kalau tak nak sos tiram letak garam pun boleh


Cara-cara

1. belande bawang besar,bawang putih dan cili kering yang siap dihiris(siap potong). Sambil-sambil tu rebus sotong tadi dalam kuali.

2.  panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak da panas, masukkan bahan-bahan yang da siap belande tadi di dalam kuali.

3. masukkan sos tomato dan sos tiram. Kacau dan tunggu hingga sambal garing (naik minyak)

4. lepas sambal da garing, masukkan sotong tadi (da siap tus). Kacau bagi rata dan siap! 
Cut!

*p/s : da macam buat blog resepi da aku rasa. huhu.. sorry la entry kali ni banyak gambar. 

19 ulasan :

  1. wah nampak sedap... kalau sy buat, sy akan kurangkan pedas sbb sy tak suka makan pedas sangat... dan sotong tu sy rebut dulu dan tuskan... hehehe..

    p/s: kalau awk nak share silakan... sumber dia pun sy ambil dari fb... ;)

    BalasPadam
  2. sama la kita Masz Sidek , tak makan pedas sangat. sotong tu memang da siap tus.. lupa nak tulis. (baru tambah tadi hehe)

    *p/s : thanks.. :)

    BalasPadam
  3. sedapnya sambl sotong ni tapi su tak boleh mkn sotong.6ti gatal n then merah je..kalau sotong kering boleh la .... :)

    BalasPadam
  4. CKJ pun macam tu QasehnyaRania , tapi makan je.. hehe..

    BalasPadam
  5. amboiii. nampak macam sedapp. mehh laahh hantar kat sini. kat rumah DF :P heheheh

    BalasPadam
  6. nampak sedap..saya memang suka klau mak saya masak sambal sotong ni..tp sya malas nak blajar masak..hehehe=)

    thankyou sbab sudi singgah blog saya..appreciate it very2 much =)

    BalasPadam
  7. sedapnyee. huhu. rajinnye dia masak :D sotong hitam eh?

    BalasPadam
  8. entry yg byk gambar tu best cik kay jue..huhu...ayu pun xpndai masak gak dulu tapi Alhamdulillah skang da makin ok la sikit2..but still not expert:(

    BalasPadam
  9. hehe... rasanya ok je Detective Fiqa.. nak antar kat rumah DF? belum sampai kat rumah DF da basi da sambal ni. hehe.. >_<

    BalasPadam
  10. sedap ke tak sedap rasanya saya tak tau nak cakap FarhanahAdzlan , tapi mak saya kata rasa sambal sotong tu ok jer... hehe.. kalau awak malas belajar masak, akan jadi satu masalah nanti untuk masa depan. hehe.. :)

    *p/s : welcome.. i like ur blog meh.. >_<

    BalasPadam
  11. hehehe... thanks ciksukaberangan... baru belajar. this is my first time tanpa ada mak kat dapur.juz berpandukan apa yang mak bagitau huhuhu.. Sotong itam? urm.. rasanya iye tak kot.. entah la.. (tah apa-apa la saya ni kan? tu pun tak tau :P)

    BalasPadam
  12. Ayumi Comot , entry banyak gambar memang best. CKJ juz risau entry ni lambat loading sebab banyak gambar tu je.. hehehe.. tapi da Ayumi Comot kata best, ok la tu.. >_< sama la kita. dulu pun CKJ tak tau masak tapi sekarang alhamdulillah...

    BalasPadam
  13. uhui, kecur air liur mek. :P

    BalasPadam
  14. hehe.. kecur air liur ea anNaqia... try la buat. siap ada resepi lagi tu.. senang je. :)

    BalasPadam
  15. @Cik Kay Jue

    er.. takpe2 .. lama2 nnti tau n pandai masak. insyaAllah :D

    BalasPadam
  16. @Cik Kay Jue itulah yang saya fikirkan..tp klau masak msti xsedap..satu family mkan kat luar klau saya mkan..tu yg malehh..huehehe..masalah pada masa depan?

    p/s:thankyoubanyak2..malu saya...aww~hahahaha~

    BalasPadam
  17. insyallah ciksukaberangan... sama-sama la kita berdoa.. :)

    BalasPadam
  18. biasa la tu FarhanahAdzlan... dulu saya pernah rasa macam. tapi sampai bila kita nak jadi macam ni.:) kan? nak tak nak kena juga la tau masak walaupun benda basic je.. hehe.. yup masalah masa depan. bila awak da kahwin nanti. hehehe..

    *p/s : welcome banyak2.. ala tak yah malu. saya tak nampak awak pun, hehehe... :P

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)