Rabu, 28 Mac 2012

10 Tanda Penyakit Alzheimer (lupa)

tanda 1 - Mudah lupa. Contohnya, benda yang baru je kita belajar pagi tadi, tapi tut tut kita dah lupa dah malam ni. Lepas tu, lupa tarikh, lupa events apa yang kena attend dan terlalu bergantung pada alat elektronik untuk remind kita.

tanda 2 - Mengalami masalah dalam menyelesaikan masalah harian. Contohnya, kalau kena buat kerja yang agak complicated, mula lah pening-pening kepala, lepas tu mengambil masa yang lama untuk siapkan kerja tu.

tanda 3 - Mengalami masalah untuk selesaikan tugas mencabar samaada kat rumah atau office. Dia tak tahu macam mana nak buat kerja tu sebab bagi dia sangat susah.

tanda 4 - Susah nak ingat masa dan tempat. Lupa macam mana boleh berada kat sesuatu tempat dan kat mana tempat tu.

tanda 5 - Alami masalah memahami imej visual. Contohnya, bila tengok cermin sisi, dia susah nak agak jarak kereta di belakang.

tanda 6 - Alami masalah komunikasi. Susah nak ikut serta dalam sesuatu perbincangan. Mungkin boleh tiba-tiba berhenti masa bercakap dan keliru macam mana nak sambung apa yang dia cakap tadi.

tanda 7 - Suka letak barang-barang di tempat yang bukan-bukan. Lepas tu dah tak ingat nak cari kat mana. Mula la nak tuduh orang curi barang dia. Benda macam ni akan kerap berlaku. 

tanda 8 - Susah nak kenalpasti yang mana baik atau buruk. Contohnya dari aspek nak uruskan duit.

tanda 9 - Akan mula menyendiri, tak suka dah nak bersosial dengan kawan-kawan sekerja. Dah tak minat nak main sukan lagi, dah tak minat nak layan hobi dah.

tanda 10 - Mood dan personaliti berubah-ubah. Orang yang ada penyakit ni boleh menjadi keliru, tension, sedih, penat dan takut. Tiba-tiba jer boleh menangis kat tempat kerja, rumah dan mana-mana tempat.

*p/s : korang yang mana? hehe.. gurau je. semoga bermanfaat. 

Sumber bernas : casablander

14 ulasan :

  1. byk tol ilmu yg fisha dpt kat blog CKJ ni. suke2. tq tok info ni :)

    BalasPadam
  2. semua ada pulakk~ adesh =,= cemana ni ? ==''

    BalasPadam
  3. banyak ? hehe.. tak je la banyak macam blog2 ilmu yang lain Dak Fisha.. ini sekadar perkongsian yang CKJ jupa di masa blogwalking di blog2 blogger lain. welcome.:)

    BalasPadam
  4. huh??! semua ada ciksukaberangan? bahaya ni.. makan kismis banyak2.. hehe..

    BalasPadam
  5. Salam cik keju..hehe..keju comel kan?
    em..bahaya penyakit ni..nauzubillah..
    mcmana nk atasi pykt ni ye? :)

    BalasPadam
  6. salam Jahidih Saili.. hehehe...

    memang bahaya. kalau teruk sangat bile tua nanti may be la boleh dapat penyakit nyayok. nauzubillah.. minta di jauhkan..

    rasanya.. makan benda-benda yang boleh menguatkan ingatan macam kismis, kurma, madu...

    lepastu tu elakkan tidur lepas asar.. :)

    BalasPadam
  7. cmner ni, ada tanda2 kt en3 ni laa, huh...

    BalasPadam
  8. caliph shuriken : kena buat sesuatu sebelum ianya jadi lagi teruk..

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)