Ahad, 17 Jun 2012

Tak payah ikut sangat la.. bukan betul pun.

Situasi 1 : Kemarin yang lepas-lepas (ckj tak ingat pula bila huhu).. Tiba-tiba datang pula mood mau masak try masak sesuatu  hehehe :P.  Ckj masak ikut resepi step by step. Tetiba ckj rasa kurang yakin sebab sukatan yang digunakan tu macam tak balance dengan bahan yang ckj ada. Ckj pun tnya mak ckj.

Ckj : Ni kicap ni betul ke letak satu cawan? Banyaknyer...
Mak : Tak payah ikut sangat resepi tu. agak2 je. Mungkin saiz bahan kita tu tak sama macam resepi tu.
Akhirnya , masakkan ckj masin sebab terbanyak letak kicap. huhu. Ckj cuma ikut macam step yang resepi tu nyatakan. 

Situasi 2 : Pagi tadi. Nak keluar ni bawa map tu. Kang senang. huh.. Selama ni kalau kiteorang keluar tak pernah pula Ayah ckj suruh bawa map. Entah kenapa la pagi tadi ayah ckj suruh bawa.
Akhirnya.. Map tadi tu diletakkan kat dashboard kereta je. Sebab kat map tulis belok ke kiri kat signboard tulis belok kanan.. huh? mana betul? of cause la yang kat signboard tu betul kan? hehehe..

Assalamualaikum.

*p/s : Bukan semua perkara boleh dirujuk. Kadang-kadang kita kena belajar dari perkara yang kita tak tahu. Betul tak? 
*maaf la sendainya entry ni tidak mencapai mesej yang hendak disampaikan. 

47 ulasan :

  1. Nasib faham apa yang ckj cuba sampaikan ni. hee. Betul tu ckj, tak semua perkara kita nak rujuk. Sebab tak semua rujukkan tu betul ^_^

    BalasPadam
  2. kna bguru dgn sumber yg btul ^^

    BalasPadam
  3. ckj masak ape buh kicap manyaak sangatt ? eheh

    map ? bubuh la GPS ckj . heheh

    BalasPadam
  4. pengalaman adalah guru yg terbaik... hehee

    BalasPadam
  5. ermm betul tu apa2 hal jgn di ikut bulat plus lagi kalo bab resepi... hehehe..setuju ngn mak ckj.

    BalasPadam
  6. pasal resepi tu yien sllu kena....alik-alik hancus makanan tu...

    BalasPadam
  7. betul tu ckj. tak semestinya kena ikut betul2, kena guna logik akal jgk kan. tambah lg kalo bab2 masak. :)

    BalasPadam
  8. hurm??
    bawak map??
    nak ke mana tuh ckj??
    Nak belayar ke~~ ^^

    BalasPadam
  9. hahaha kelakar la CKJ nih..btw,setuju ngan CKJ..x pyh bawak map kertas pun x pe,google map pn ade hehe

    BalasPadam
  10. sebab tuh CP blaja masak bukan tgk resepi tapi belajar dgn mak , hehehe ~

    BalasPadam
  11. klu resepi kdg2 wani xikut sgt hehehe...

    BalasPadam
  12. Amboi kemana le CKJ sampai bawa map tu :)...

    BalasPadam
  13. shu pon x ikut resepi sgt. kdg2 ade yg lebih n kurang. hee. main agak-2 je :D

    BalasPadam
  14. haha betul tu pernah alami situasi map tu xD sesat sampai petang kau ~~~ -.-

    BalasPadam
  15. kdg2 masak cmpk2 tu lg sdp dr yang beriye ikot prosedur..hikkk

    BalasPadam
  16. btul jugak..teori tak berapa tepat kdg2..perlu praktikal..baru ada pengalaman..baru dapat hasil yg memuaskan..

    BalasPadam
  17. Alhamdulillah Sally Yatiey faham.. betul tu.. :)

    BalasPadam
  18. masak daging masak itam hehehe..

    GPS putryteya? huuhu ckj tak tau guna..

    BalasPadam
  19. huhu mana la ckj tau jaakechik... macam tu pula gaya nyer...

    BalasPadam
  20. hehehe a' ah la ary_lee.. macam nak berlayar pula haha.. :P

    BalasPadam
  21. hehehe itu pun kalau internet ada kat sentiasa boleh la pakai google map cendol.. huhu

    BalasPadam
  22. betul tu la cweet pinky. belajar masak dengan mak lagi senang..

    BalasPadam
  23. hehehe tak jauh pun kak syiela.. g melaka je.. hahaha... :P

    BalasPadam
  24. uih... bahaya betul la Dalila Samsudin.. better tak payah la pakai kalau macam tu gayanyer.. hehe

    BalasPadam
  25. mak CP pown memang tukang masak , hehehehe ~ adew kedai makan sendirik , CP pown memang kejer situ kejap , tolong2 mak .. jadik secara automatik sambil keja CP blaja la , memandangkan CP keje bahagian dapur ...

    BalasPadam
  26. wah.. bestnyer cweet pinky... sampai menyelam minum air... >_<

    BalasPadam
  27. 2 larr , CP beruntung mak CP memang tukang masak , hehehe , dlu CP kena pakse masak , marah la jugak sebab kena pakse tapi skg CP berterima kasih kat mak sebab pakse CP , hehehe ~

    BalasPadam
  28. wah... mesti cweet pinky da hebat masak ni.. boleh la ajar ckj macam ni.. :P

    BalasPadam
  29. tak hebat larr ,abah selalu merungut CP masak tak same macam mak CP , hehehe ~

    BalasPadam
  30. biasa la tu cweet pinky.. baru belajar.. nanti lama2 ok la tu.. >_<

    BalasPadam
  31. oh tak. entri lu ni tercapai mesejnya pada gua. betul la tu. bukan semua perkara dalam kehidupan kita perlu mcm tu. ada yang perlu kita lalui menggunakan kata hati dan faktor sekeliling. tapi satu hal kita perlu rujuk. tentang islam. yang tu memang perlu petunjuk dan dirujuk. kan syg? :)

    BalasPadam
  32. iya ka ? thanks tercapai juga mesejnya.. :) betul3 ckj sokong dengan pendapat Ruzzezanie.. :)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)