Jumaat, 8 Jun 2012

Baik Punyer!

Assalamualaikum. Syukur alhamdulillah sampai juga aku di Kuala Lumpur hari. 
Alright. Dek kerna line internet kat kampung aku langsung tak memberikan respon yang baik, aku postpone entry aku hari ni. Tak salah kan?

6/6/2012 rabu aku, mak dan mak cik aku bersiar-siar ke Kampung Gajah. Dah alang-alang sampai tu, singgah la kat pasar Kampung Gajah. Beli ikan haruan dan jagung.

Klakar pula aku tengok gelagat mak cik yang jual jagung tu dengan sorang pelanggan ni.
googlepunyagambar.com
Penjual jagung :  Sayang.. jagung sayang.. 4 tongkol RM 5.00 sayang.. 
Aku dan mak : Senyum sambil tengok pelanggan yang di sapa oleh penjual jagung tu.
Pelanggan : Kalau sayang bagi la free satu sayang..
Penjual  jagung : huh... tak boleh la sayang ni pun da cukup murah baru je petik dari pokok pagi tadi..

Aku , mak dan mak cik pun berlalu dari situ sambil senyum menahan ketawa dengan situasi yang berlaku. Hahahaha.. Macam-macam hal. =P

googlepunyagambar.com
Jadi, untuk hari tu kami sekeluarga makan ikan Haruan yang baru je mati dalam 2 atau 3 jam yang lalu. Dan jagung yang baru je di petik pagi tadi. Ikan tu mak aku buat ikan bakar haruan dan ikan haruan masak tempoyak. Fuh ! Sedapnya! Memang lain la rasanya makan benda fresh dengan makan benda yang da beberapa hari ada kat pasar. Jagung pula, mak aku buat jagung rebus dan bubur jagung pada petangnya. Lemak je rasa bubur tu. Jagung tu isinya gemuk-gemuk  je. Memang puas hati la beli. Ini baru baik punyer kan?

*p/s : sesekali dapat makan makanan yang fresh, terasa betapa nikmat hasil alam tu kan?

20 ulasan :

  1. dulu saya join pakcik memancing, first time ikan sangkut dekat joran sendiri. ikan tu ikan haruan.. hihi..
    kalau saya teringin nak makan ikan haruan, cari dekat parit depan rumah je.. huhu

    BalasPadam
  2. macam2 care nak tarik pelanggan..huhuu
    kalau dpt yg fresh hari2 lagi best..huhuu nak2 kalau seafood..nikmat betul makan

    BalasPadam
  3. Tak pernah makan ikan haruan lagi sebelum ni. hee. Ada pun parents beli ikan ni sebab nak buat sup ikan haruan untuk adik sally yang kena operation haritu :D

    BalasPadam
  4. memang best bila kita makan fresh punya...rasa lagi enakkan..=]

    BalasPadam
  5. dh lama x mamam bubur jagung, huh...

    BalasPadam
  6. weyh ! sedap nye tempoyak . fav ! huhu

    BalasPadam
  7. waah... bubur jagung... nak nak... hahaa xD

    BalasPadam
  8. jgung mmg sdap;) ikan hruan sdap ek?xprnh mkn..huhu

    BalasPadam
  9. orang bisnes mmg gitu, akan tarik pelanggan a=dgn apa cara skali pun..haha..kelakar sugguh! jagung fresh dari ladang mmg best, manis!

    BalasPadam
  10. wah.. bestnyer Hanamiko Sakura.. cari kat depan rumah je..

    BalasPadam
  11. tu la fasal hehehe..

    betul tu memang sodap ar misyamissyou.. kalau dapt makan hari2.. :)

    BalasPadam
  12. try la makan Sally Yatiey.. rasa macam ikan biasa je... ikan haruan memang elok pun untuk buat ubat.. >_<

    BalasPadam
  13. rasa macam ikan biasa je ~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~.. ikan air tawar.. kalau buat ikan bakar pastu cicah air asam memang sodap.. >_<

    BalasPadam
  14. tu lajaakechik.. memang klakar la cara dia.. hahaa..

    memang manis pun.. gemuk2 lak tu isi dia.. :P

    BalasPadam
  15. tempoyak??
    Errr...
    Ary tak makan tempoyak @_@

    BalasPadam
  16. adeh... rugi la ary_lee tak makan.. sedap tahu.. :P

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)