Selasa, 1 Mei 2012

First time aku buat ni untuk exam!

Assalamualaikum. Masuk je bulan Mei ni, tempoh praktikal aku bersisa 2 minggu saja lagi. Tengah aku duk fikir-fikir dari mana aku mau dapatkan bahan untuk report, teringat pula masa sehari sebelum aku jawab final exam subjek telephony.

Perrgghh! serius aku memang takut betul kalau aku gagal subjek tu! memang killer subjek. Lagi-lagi subjek tu banyak teori dan  memerlukan daya hafalan yang tinggi. Aku ni bukan jenis yang suka sangat bab-bab nak menghafal ni. huhu. Disebabkan pointer yang ada tak cukup untuk menampung subjek ni lulus, aku kena usaha lebih la untuk final ni. 
Satu hari aku tumpukan perhatian sepenuhnya pada subjek tu. Tak cukup dengan tu, aku pergi ke bilik kawan aku study sama. Hafal segala teori dan formula yang ada dengan pelbagai cara. Sampai kat satu tahap aku rasa otak aku ni penuh sangat-sangat dengan data untuk subjek tu. sakit kepala. iya mana tak nye non-stop study. masukkan maklumat selagi mampu. Malam tu, serius aku sakit kepala sangat-sangat sampai nak tidur pun tak boleh. kena letak minyak angin  baru dapat tidur. 

Keesokkan harinya, masa exam subjek tu. Wah... segala data maklumat tentang subjek tu mencurah-curah ke keluar bagaikan coklat mengcurah-curah ke ladang gandum dan pop! jadi la koko krunch! hahaha. Exam untuk subjek tu berjalan dengan lancar berserta senyum. Alhamdulillah.
Serius first time aku study macam tu. Sebelum ni tak pernah pun. May be aku takut sangat subjek tu gagal. Sesungguhnya kegagalan adalah motivasi yang paling baik dalam meraih kejayaan. betul tak?

*p/s : korang pula macam mana? meh la share dengan ckj. >_<

20 ulasan :

  1. study leklok ckj .. hehe :) good luck utk exm :)

    BalasPadam
  2. thanks yea sis.. perkongsian yg mcm ni lahh boleh beri smngt kat dak2 mcm fara ni. even tngh tngu pngln dr u, tp da excited sngt daa ni smbg study lg. sis doakn k.. hehe.. good luck tw.

    BalasPadam
  3. Sesungguhnya kegagalan adalah motivasi yang paling baik dalam meraih kejayaan.

    tpi sanggup ke nak fail paper tu untuk memotivasikan diri? nasib baik semuanya berjalan lancar.... :)

    BalasPadam
  4. steady laa cKj.. berjaya jual koko krunch setelah abis satu ladang gandum dikerjakan, hukk..

    *so risky laa study cmni ;p

    BalasPadam
  5. wah alhamdulillah, bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian kan..
    semoga dapat hasil yang setimpal..
    :)

    BalasPadam
  6. gud luck ckj.. cik anis pon nak mexam lg 2 minggu.. dok struggle gak ni.. tp blogging tetap blogging ^^

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah kalau macam tu . fArAh kUchEnGg panggil u ea.. good luck.. ckj harap rasa excited tu berkekalan sampai fara habis stdy.. :)

    BalasPadam
  8. hehehe.. uih tak sanggup2.. tgk pada sejarah sem lepas la APAN.. hehe.. Alhamdulillah berjalan lancar. :)

    BalasPadam
  9. hehehe memang berjaya caliph shuriken... jual koko krunch.. hehe..

    * agak risky la juga lepas habis exam tu langsung tak boleh stdy untuk subjek lain.. kena break kan otak 1 hari.. :P

    BalasPadam
  10. Thanks Hani Shaa... you too yeah.. good luck! >_<

    BalasPadam
  11. Thanks Cik Anis... good luck to you too.. wah2 sempat lagi tu.. :P

    BalasPadam
  12. Salam dik kjue.. hehe, agree with caliph..jangan buat lgi camni ya sayang..bahaya.. :)

    BalasPadam
  13. hai kak Tinta Lana.. hah! muncul juga! hehehe..

    tu la kak may be ni kali pertama dan terakhir kot.... hehehe..

    BalasPadam
  14. betul tu..bila gagal, akan rasa nak bangkit semula.. ^_^

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah.. Telephony? Pebenda tu? Haha! Apapun, sy dlm subjek hafal ni, sy suka hafal fakta. Mcm Sejarah. Fakta, mcm storyline. Klu Bio smua tu, mmg tak la, haha!

    Apapun, btul ckp sis tu. Bila kita gagal la kita usaha brlipat ganda. Brulh kita sdar btapa pntingnya smua ni.. Klu pndai2 snang takkn fkir mcm tu..

    BalasPadam
  16. Ckin Kembaq : hehehe.. bukan setakat bangkit semula.. fobia.. haha :P

    BalasPadam
  17. hehehe telephony tu nama subjek la Sis AI.. hehehe.. wah sis Ai jenis yang suka menghafal rupanya.. patut la entry panjang je di blog sis Ai.. hehehe.. ckj suke kira-kira.. huhu.. itu fasal la lemah sikit dlm bab-bab hafal ni.. hehe


    betul3... :)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)