Khamis, 10 Mei 2012

Siapa punya karangan tu?

Tahun 2003. Peperiksaan PertengahanTahun. Kertas Bahasa Melayu 2 (Penulisan). Darjah 5. 

Soalan :-
 a) surat kiriman tak rasmi
b) laporan
c) syarahan
d) dialog
e) mulakan karangan anda dengan "Tiba-tiba..."

Aku dah buntu masa ni. Buntu tak tau mau jawab soalan yang mana. Sebab semuanya susah! huhu last2 aku pilih soalan e.
 (perenggan pertama) Tiba-tiba aku terdengar tangisan dari semak di belakang sekolah............
(perenggan isi)............rupa-rupanya tangis itu tangis bayi............ aku pun mendukung bayi tersebut........
(perenggan penutup) Aku kembalikan bayi itu kepada emaknya dan bertanya sebab kenapa dia tinggalkan bayi tu dalam semak.........

huh! siap! titik. 

Beberapa minggu selepas cuti peperiksaan. Masa mata pelajaran Bahasa Melayu.

 "Cikgu, kertas karangan kami cikgu da tanda da?" tanya salah seorang pelajar dalam kelas aku.
"Da. Saya tergelak baca satu karangan. Dia cerita fasal bayi dalam semak.. siapa punya karangan tu? Klakar la karangan dia."

Dalam hati aku " Adeh! karangan aku tu! huh... macam mana ni.. macam mana ni...huh... " aku duduk diam-diam kat tempat aku berlagak cool... dalam hati punya la risau ni.. malu aku seh! 

"Tapi saya minta maaf saya tertinggal la kertas karangan awak semua di kampung. saya tanda kertas awak semua di kampung alih-alih tertinggal pula. " 

"fuh.... selamat aku"

Aku punya serius buat karangan tu. Cikgu boleh gelak pula baca. adeh... Maklum karangan budak 11 tahun. of cause melalut entah apa-apa kan? hehe.. Maaf sangat aku tak ingat karangan penuh untuk cerita yang aku karang tu.. huhu. 

*p/s : kenangan aku dan karangan darjah lima.. huhu

26 ulasan :

  1. Assalammualaikum kjue! tadaaaaa! hahahaha >_<

    Wow, pandainyeeee kjue uat krgn,hak3. Yg intro n isi tu da ok..tetiba penutup? T___T hik3, msti cikgu tu ktawa guling2,hek3

    Masing2 ada kngn kan time sekolah dulu? rindu sekolah n cekgu2..huuu

    BalasPadam
  2. hahaha. mesti slalu tgok berita kes buang bayi dulu ni. kih3

    BalasPadam
  3. hai kak KJ, sorry lama ta singgah, ni pon baru sihat.

    hahaiiii. karangan 11 tahun mmg high imagination sikek. kalau ade simpan, share sikek. hehe. :)

    BalasPadam
  4. Hahaha. Rindukan sekolah rendah, nak buat karangan macam tu. Hee. Tak stress nak karangkan ^_^

    BalasPadam
  5. teringat gak masa belajar sekolah rendah dulu...lebih kurang gini gak option yg ada. selalu pun aku amek yg E kot. sebab boleh reka citer. haha...

    BalasPadam
  6. ahaha. ckj, share le siket. teringin nk bce ;)

    BalasPadam
  7. hehe..bile teringat kembali memang kelakar kan.tapi tulah pemikiran kita dulu2

    BalasPadam
  8. Salam..haha..sy pun tergelak baca..adoi..
    best gak idea ckj tu..comel je budak tahun 5 buat krgn mcm tu..
    eh, tahun 2003? sy dah form4 masa tu.hehe..

    BalasPadam
  9. Waalaikumussalam kak Tinta Lana! hehehe..

    dulu ckj minta juga buat karangan ni.. itu yang jadi melalut tak tentu fasal. dah terlobeh imagine... haha..

    yup masing2 ada kenangan masa sekolah dulu.. :)

    BalasPadam
  10. er.. may be mugmerah... ckj tak ingat la.. huhu

    BalasPadam
  11. hai zera eira.. it's ok.. ckj faham... :)

    yup memang high imagination budak2 tengah umur ni.. haha.. insya Allah kalau ada.. hehe..

    BalasPadam
  12. betul tu Sally Yatiey.. ckj pun rindu time sekolah.. memang tak stress.. juz risau cikgu yang stress haha..

    BalasPadam
  13. senang cerita pilih option e kan APAN ? bebas sikit tak de format.. hehe..

    BalasPadam
  14. bukan tak mau share |shuhadaothman|TM.. ckj tak ingat/ tak tahu kat mana kertas periksa tu ada sekarang.. hehe.

    BalasPadam
  15. klakar kan Azhafizah[フィザ]? yup betul tu.. pemikiran masa kita budak2 tak matang lagi.. haha..

    BalasPadam
  16. haha nasib baik ckj lupa cerita penuh karangan ni. kalau tak mesti lagi ramai yang akan gelak haha..

    Jahidih Saili masa 2003 da form 4? dah tua da ni rupanya.. haha..

    BalasPadam
  17. kenangan~ huhuhuhu.... skgni suruh buat karangan dah kurang mahir da saya >,<

    BalasPadam
  18. sama la kita ciksukaberangan.. :P da low da otak ni..

    BalasPadam
  19. wah..kecik2 da tw pasal kes buang bayi..ni mesti rajin tgok berita kan..^^

    BalasPadam
  20. hehehe mungkin kot ★ aIsyaH ★.. sebab dulu kat rumah ckj tepat kul 8 mesti tengok berita. tak leh tukar channel.. hehe..

    BalasPadam
  21. cikgu bm pun pernh tergelakkan karangan bm sy masa sek rndah dulu... ahahhah xD Still ingt lagi bila cikgu baca lam kelas... malu!! ahahahaha

    BalasPadam
  22. ckj nyer nasib baik cikgu tertinggal kat kampung AiSyA LiEzA.. kalau x mesti malu.. hahaa

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)