Jumaat, 18 Mei 2012

Saya seorang pekerja dan Saya seorang pelajar

Assalamualaikum. Huh.. jenuh mau habiskan 1 hari je lagi praktikal ni. Rasa sedih sikit la pula.. huhu. Tak pe la da adat alam.. setiap yang bermula pasti akan berakhir. Kan? :) Insya Allah panjang umur ada jodoh dapat jumpa lagi. :) banyak sangat benda yang aku dapat belajar .
Serius, memang berbeza bergaulan orang da bekerja dengan orang yang belum bekerja macam student ni. Bila kita bekerja kita bergaul dan bekerjasama dengan semua peringkat umur. Pemikiran pun lebih terbuka dan matang. Bila kat tempat belajar,  lain. Kebanyakkannya fasal study, duit, dan hal-hal yang remeh temeh. Itu la perbezaaan yang paling ketara yang aku nampak. Lagi satu, time study boleh lagi kalau kita duk sambil lewa dan main-main. Time kerja uih.. tak boleh bah..  semua yang kita buat tu melibatkan banyak aspek. Real life. Terutamanya kerja-kerja yang ada kaitan dengan orang ramai. Kadang-kadang risiko pun lebih tinggi. Betul tak?
Fasal duit pula. Time study  boleh dikatakan kita di support sepenuhnya oleh ibu bapa kita. Jadi kita tak rasa beban susah cari duit tu. Tau nak habiskan duit je. Huh.. walaupun macam tu, aku takut-takut mau guna duit yang parents aku bagi walaupun duit yang mereka bagi tu memang khas diperuntukkan untuk aku.  Time kerja, yang aku perasan la bagi mereka yang masih bujang tu, memang bebas dan mewah juga la belanja. Iya la siapa mau kisah, duit gaji kita sendiri kan? Boleh beli apa je yang kita nak. Tapi kena pandai la berjimat cermat. Betul tak? Ini salah satu part yang paling aku suka bila aku da kerja nanti.. hehe.. :P
Sampai situ dulu yang dapat aku ulaskan mengenai praktikal secara umum. Secara peribadi insya Allah coming soon.. hehehe..

*p/s : lebih kurang 2 jam setengah lagi sisa practical aku. Keadaan sama macam aku mula-mula masuk practical…

32 ulasan :

  1. habis praktikal ea... eheehee
    lps ni msok sem 5 lew... kene present nih xP

    BalasPadam
  2. wah..bestnye..^^
    org y bekerja n student mmg berbeza..budak kecik lagi la kononnye..baru nk kenal kehidupan kot..hehe..
    *sy pun xsbr nk keje..nk ada duet sndiri..:)..bile tgk org keje.."bestnye dy keje..dpt duit sendiri.." tapi cuma dia y taw kot..sshnye nk dpt duet..hehe

    BalasPadam
  3. Memang jauh bezanya. Saya teringin nak bekerja jugak. Nak berdikari sendiri, cari duit sendiri. Tapi belum boleh lagi. hee :D

    BalasPadam
  4. biasalah...hari ni mmg last day.. ^_^

    BalasPadam
  5. waaa, x lme dah. lps next sem ckj da bole keje. ^^

    BalasPadam
  6. bila dah kerja timbul plk kerinduan nak kembali ke zaman study dulu.. ^_^

    tahniah dpt melalui cabaran2 semasa praktikal! alhamdulillah,, dah tamat dh pun.. heee ~_^

    BalasPadam
  7. wehuu student apa yep..sbb kwn sis student poli pon habis li hari ni ..

    BalasPadam
  8. semoga semuanya di permudahkan :)

    BalasPadam
  9. settle sdah.. proceed stage lain plak ^^

    BalasPadam
  10. owh..praktikal ke..dah abeh baru saya taw..hehe

    BalasPadam
  11. sedih ye ckj? huhu..aayu lak xsabar2 nk abis..ade 3 minggu lg nk abis...:)

    BalasPadam
  12. itu bermakna anda telah memasuki satu lagi fasa dalam hidup di mana kehidupan anda sbg student akan berakhir dan perlu menyiapkan diri untuk ke alam pekerjaan.. kan

    BalasPadam
  13. tak pena keje. uuu~ jadi taktahu kehidupan orang bekerja dengan orang belajar~ uuu~ tahniah dah tmpuhi dua alam yang berbeza. gudluck dalam life ^^

    BalasPadam
  14. best nye lahai . rase mcm tak sabo pulak nak keje ni . hoho . tapi takut la pulak kepenatan bile keje nty . hehek

    BalasPadam
  15. tau tak shar90.. kena present.. kiranya sekrang da kena start buat la.. huhu..

    BalasPadam
  16. hehehe..
    yup memang beza ★ aIsyaH ★ lepas ckj da practical ni baru tau... memang bestkan ada duit sendiri... hehe.. betul tu.. ssh nak cari duit... :)

    BalasPadam
  17. insya Allah Sally Yatiey satu hari nanti sally akan bekerja juga.. :)

    BalasPadam
  18. ada lagi sethan |shuhadaothman|TM.. lepas tu kot.. hehe...

    BalasPadam
  19. betul tu.. rindu.. hehe.. thanks FARHAN for wish.. alhamdulillah.. :)

    BalasPadam
  20. ckj pun student poli juga sis92 .. hehehe.. :)

    BalasPadam
  21. hahah yup caliph shuriken.. nak uruskan report pula ni..

    BalasPadam
  22. hehehe tak pe Si Jagung.. :) yup dah habis da.. hehe..

    BalasPadam
  23. sedih sikit je Ayumi Comot.. hehehe.. lagi 3 minggu? good luck ayu.. :)

    BalasPadam
  24. thanks ciksukaberangan... memang ckj dpt pengalaman masa practical ni.. :)

    BalasPadam
  25. biasa la tu my eyes for shine.. keje.. memang penat kalau banyak kerja..

    BalasPadam
  26. Jauh bezanyan bekerja dan belajar. Hani pun teringin nak bekerja jugak. Nak berdikari sendiri, cari duit sendiri. Tapi parents tak bagi jadi cuti panjang nie duk rumah sahaja ..

    BalasPadam
  27. memang jauh bezanya Hani Shaa... mungkin ada sebab la tu parents hani tak bagi... insya Allah satu hari nanti hani akan merasa juga kerja.. :)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)