Sabtu, 5 Mei 2012

Kay Jue's Dairies

Assalamualaikum. Hari ni mau story fasal aku dan dairiku. Sebelum ni aku asyik luarkan apa yang aku rasa dengan menulis dairi di buku. Hah.. bukan buku biasa ya. Buku berkunci. Lebih kurang macam ni..
Kalau tak silap aku, aku start ada dairi ni masa aku umur 11 tahun kot. hahaha. Mula-mula je semangat mau tulis dairi, muka surat pertama tulisan wah.. lawa kemain. Bila da lama-lama, tulisanku makin lama semakin buruk. Akhirnya langsung aku tak tulis dairi tu. hahaha. Masa ni aku da mula rasa macam membebankan pula mau tulis dairi ni.

Al kisah dairiku ini tidak terkubur di situ ja. Aku start balik tulis dairi masa aku 17 tahun. Dari sini memang nekad tulis dairi sampai habis muka surat buku tu. Aku siap bagi nama lagi kat dairi aku tu. Nama dia Beb. haha. Macam-macam cerita yang aku tulis kat dalam dairi tu. bila aku baca balik, ada juga peristiwa yang aku da hampir lupa. 
Bila dah sampai masa yang sesuai, aku kumpulkan dairi-dairi aku dan aku bakar semuanya. Aku sendiri pun tak tau apa motif aku bakar dairi-dairi tu. Dan sekarang aku beralih arah pula daripada private dairy kepada public dairi. Iaitu blogging. Blog ini juga merupakan dairi kan? siapa setuju dengan kenyataan tu? 

Pada pandangan aku  : Public dairy ni ada batasannya dan banyak perkara yang kita kena jaga. Tak macam private dairy. Kita boleh tulis apa saja yang kita nak dengan riang rianya tanpa batasan. 

*p/s : korang pernah ada private dairy tak?

26 ulasan :

  1. hikhik. msa darjah 2 je smgt tulis. lpas tu diari tah kemne. xD

    BalasPadam
  2. waa.... Hana pernah ada diari tp x habis tulis pon.. haha.. malas.. kalo blogging xpe sbb menaip aje.. hehe :D

    BalasPadam
  3. masa sekolah budak pompuan memang raja bab2 diari ne XD

    BalasPadam
  4. kawan k.aini pernah kasi kan hadiah dairi berkunci mcm tu..sampai sekarang tersimpan dalam almari tak terconteng langsung lagi..sayang la nak guna..hehee

    BalasPadam
  5. deno ada jugak private diary.. bila dah habis satu buku diary, deno balut cantik2 pastu deno buang... kalau ada org jumpa bleh la baca kisah deno dlm tu yg penuh suka duka..

    BalasPadam
  6. me too..dah xder diary2 buku ni..dah musnahkan pun sebab kalau slh letak kant0i..sendiri malu..hehe.. :)

    BalasPadam
  7. masa sekolah menengah je berkobar tulis diari..lepas tu beberapa bulan diari tu telah dianak tirikan..ohh kesian beliau kecewa sekali :(

    BalasPadam
  8. yup2..cik eyla p0n penah ade tp time skool jer..
    lepas tamat skool da xde private diary nie..hikhik
    windu pulak kat diary.mcm2 ley tulis luah.

    BalasPadam
  9. Salam..

    Ada, akk pun ada private diari..zmn sekolah la dulu. Zmn kt U, paling lama berthn tulis diari,sebulan je.huk3. Cuba uat diari dalam Word,pun tak jalan juge, kejap je.

    Paling lama, pas abis form 5 lah, buku diari tu,ada kunci n mangganya. kertas dia siap ad bau wangi..kerts lak wana warni..gilerlah, childish sungguh rase,hak3.

    Tpi, ant public n private, private jgklah srnoknya. Menulis n menaip, nampk cam tak jauh beza..tpi bgi akak,feel ant duanya lain.. smpai skrg pun, sebelum taip entry,pe2 tulis lu dlm personal book..hehe.

    Setuju dgn kata2 kjue, public ni,bnyk btsn nak kena jaga..nama pun public kan.. :)

    BalasPadam
  10. memandangkan byk masa sy abiskan utk on9.. so sy prefer blog jaa.. tp awal2 lagi dh set apa yg bole citer, apa yg x patut citer ^^

    BalasPadam
  11. Fisha pernah ade dulu. lepas tuh hilang. strait tak mau buat lagi da. da serik. sebab hilang. hehe. so, tak tau lah diary tuh ade kat mne skrg. hehe

    Betul public diary nk tulis pon kene aty-aty. sebab public kan. semua org bace. better. peribadi sgt tak pyhla.

    kan-kan-kan?

    BalasPadam
  12. mungkin ada persamaan antara diari buku dan diari blog ni. tpi kalau nak tulis diari dlm blog, berpada2 la. jgan mkn badan sebab entri2 kita sendiri dah le...fikir baik2 sebelum post. x ke rugi, bila satu hari nantu tiba2 kita nak delete entri tu sebab rasa mcm x kena. :)

    penah ada gak dulu, tpi x lama. rasa x sesuai ngan jiwa aku. haha...

    BalasPadam
  13. hehehe biasala tu... semangat kita masa budak2 excited je lebih kan |shuhadaothman|TM? hehe.. :)

    BalasPadam
  14. Haruno Hana 하나 : ckj pun lenih suka blogging lagi daripada tulis dairi.. hehe.. :)

    BalasPadam
  15. betul tu Muz Rileks..! hehe.. macam2 jenis buku dan pen warna warni untuk kasi buku tu lawa.. :P

    BalasPadam
  16. la macam tu pula kak Aini Yunus... mesti cantik buku tu, sayang nak guna.. :)

    BalasPadam
  17. wah.. unik la cara deno buang dairi tu... :)

    BalasPadam
  18. salah letak ★ aIsyaH ★?? uih.. bahaya betul...

    BalasPadam
  19. hahaha begitu la.. nasib dairy Nurfarahana A.Aziz... awak kira ok juga la dianak tirikan.. ckj hah siap bakor lagi dairi tu.. huhu..

    BalasPadam
  20. hehehe time sekolah femes juga ea dairi2 ni ♥ Cik EylaDiLLa ♥.. :)

    BalasPadam
  21. wah-wah canggih juga ea dairi kak Tinta Lana.. ada bau wangi gitu.. haha.. mesti cantik..


    tu la public banyak batasan nya.. :)

    BalasPadam
  22. macam tu ye caliph shuriken... ckj pun skrg ni prefer blog.. senang boleh update kat mana2 je asalkan ada internet kat situ.. hehe..

    BalasPadam
  23. hilang Dak Fisha? adeh... macam mana boleh hilang? huhu


    tu la... bukan tak boleh nk cerita peribadi, boleh tapi tulah kena ada batasnya.. hehe..

    BalasPadam
  24. ckj setuju dengan APAN.. mungkin ada persamaannya dairi dan blog.. apa-apa pun tu la kena berhati-hati...

    wah apan pun pernah ada dairi? hehehe...

    BalasPadam
  25. wa'alaikumussalam. yeah. pernah ada dulu. tapi mak baca. malu wooo >,< haha. lepas tu ta tulis da :D

    BalasPadam
  26. kira ok la tu ciksukaberangan mak yang baca.. daripada kawan yang baca kan? ;)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)