Jumaat, 20 April 2012

Adab-Adab Menghadiri Majlis Ilmu #1

Assalamualaikum. Hari ni ckj mau kongsi tentang adab-adab menghadiri majlis ilmu. Sebelum ni ckj da kongsi fasal kebaikkan menghadiri majlis ilmu. Ada yang ingat majlis ilmu ni hanya tertumpu kepada majlis-majlis keagamaan semata-mata. uih.. tak la. Majlis ilmu ni sama juga macam kita datang sekolah ke, pergi kuliah ke, mesyuarat ke duduk dalam sekumpulan kecik berbincang ke.. dan seumpama dengan tu. semua tu boleh dikatakan majlis ilmu. Asalkan ada perkara baik dalam majlis tu, itu dikira majlis ilmu. :)

Antara adab-adab menghadiri majlis ilmu.

1. Berwuduk.

2. menunaikan solat sunat taubat dua raka'at. (sekiranya mampu)

3. Mulakan majlis dengan membaca surah Al-Fatihah.

4.Sekiranya dalam majlis tersebut ada menyebut : Allah S.W.T, Nabi Muhammad S.A.W, RA dan seumpama dengannya, hendaklah kita menyahut/ menjawabnya dengan menyebutnya kembali. 

Terdapat suatu kisah ketika Nabi Muhammad S.A.W mahu naik ke mimbar untuk menyampaikan khutbah, Baginda didatangi oleh Malaikat Jibril dan Malaikat Jibril telah mendoakan 3 perkara dan di amin kan oleh Baginda. 3 perkara tersebut : 

1. Celakalah mereka yang tidak berpuasa di bulan ramadhan.
2. Celakalah mereka yang menderhaka kepada kedua ibubapa  mereka.
3. Celakalah mereka yang mendengar namamu disebut tetapi tak menyahutnya. 

Baiklah. 4 adab ni dulu. Nanti ckj sambung lagi beberapa adab lain, sebab dalam proses mengingat semula beberapa adab lain. hehe.  

31 ulasan :

  1. Sy prhati kan sis, adab ke-4 jarang org buat. Maybe ada org sbnrnya taktau la sis hal2 mcm ni.. Yg lain, further info utk sy! Trima ksih utk pringatan sis!

    BalasPadam
  2. ilmu yang berguna...sharing is caring ..thanks ckj! :)

    BalasPadam
  3. sangat bermanfaat entry ni.Bila adab adab dapat dipenuhi insyaAllah ilmu tu dapat dengan sempurna.^_^

    BalasPadam
  4. wahh cjk thnks ea :) dulu ustzh ada bgtw jgk..almaklumlah bdk2 spm kn bnyk kelas tutor..hihi :)

    BalasPadam
  5. wah bagus ni. malam ni pun kolej cik anis ada buat qiamulaillail. boleh la praktikkan adab adab ni.. thanks ckj.. cik anis nk p kolej dh ;)

    BalasPadam
  6. Assalammulaikum..

    Alhamdulillah, dah bleh tgk blog dia. Semalam akak anta emel kat shoutbusuk, bagi url blog kayjue n akak punya. Mintak diorg check kan, kenapa akak tak boleh tgk page dik kayjue ni.. :)

    #tima kasih singgah blog akak seminggu ni..huhu. Hurm, demam da ok2..da gebu balik ni,hi3. Adui, malu ase kjue pngl gebu2..ase macam gebu gedebab jadinya @__@

    BalasPadam
  7. Salam..thanx byk2 skj..mg semua mendapat manfaat dr entri ni..amiin. :)

    BalasPadam
  8. informasi yang berguna.
    thank you sis for sharing :)

    BalasPadam
  9. nice ntry :)
    ilmu yg sngt bergune ^^

    BalasPadam
  10. woww. thanks ckj. hehe sekarang nii fiqa susah nak ke blog ckj sebab kene gune mozilla bukan google chrome =="

    BalasPadam
  11. adab ke 4 tu kalau dibiasekan mulut menyebutnye, tak jd masalah dah :)

    good, keep it up! :D

    BalasPadam
  12. betul gak tu. yang ke 4 tu orang jarang buat. thanks for the info ckj! :)

    BalasPadam
  13. betul tu Sis AI yang no.4 tu kalau di perhatikan di majlis ilmu memang jarang orang buat.. tak tau la kot mereka jawab dalam hati ke kan?

    Sama-sama Sis Al.. :)

    BalasPadam
  14. insya Allah Azhafizah[フィザ]... itu yang kita harapkan dalam sesuatu majlis ilmu.. :)

    BalasPadam
  15. waalaikumussalam kak Tinta Lana..

    syukur la da boleh buka. jadi apa problem nya kak sampai tak boleh buka? huhu nak tau gak..

    #sama2 kak.. yeay! akak da gebu da.. hehe..

    BalasPadam
  16. waalaikumussalam kak Tinta Lana..

    syukur la da boleh buka. jadi apa problem nya kak sampai tak boleh buka? huhu nak tau gak..

    #sama2 kak.. yeay! akak da gebu da.. hehe..

    BalasPadam
  17. betu tu misyamissyou.. kalau kita da biasa menyahutnya.. secara automatik bila kita dengar mulut kita akan menyahut.. :)

    BalasPadam
  18. info yang berguna.
    thank you ckj for sharing :)

    BalasPadam
  19. welcome Detective Fiqa.. huh kena guna mozilla? kenapa pula df? huhu..

    BalasPadam
  20. wa'alaikumussalam. huhuhu... terima kasih share :)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)