Jumaat, 13 April 2012

Ais Kream Tradisional

Assamualaikum. Malam ni aku mau cerita fasal Ais Kream Tradisional. Aku biasa panggil ais krem ni, Ais Kream Malaysia. Mungkin sebab ais kream ni ada kat Malaysia je kot. entah la. hehe.  ais kream ni jarang ada jual kat kedai-kedai runcit. Biasanya jual kat rumah-rumah orang dengan harga 20 sen sebatang ikut zaman sekarang ni.
Dulu lepas balik sekolah, kalau dahaga  aku beli ais kream ni. Ramai budak-budak suka makan ais kream ni. Terutamanya ais kream berperisa coklat atau lebih sinonim dengan perisa milo. Ais kream paling murah dan mampu beli. betul tak? aku tak ingat bila first time aku makan ais kream ni. tau-tau je ais kream ni da wujud da. lama da. Masa tu harga ais kream ni 10 sen dapat 2 batang ais kream. hehe. Sampai sekarang ada lagi jual ais kream ni kat rumah-rumah orang dan permintaan kepada perisa milo tak pernah berkurang. Betul tak? 

*p/s : tinggalkan komen  korang kalau korang  pernah makan ais kream Malaysia ni.hehe

56 ulasan :

  1. eh eh dulu mak cik anis jual eskrim ni :) suke suke... nak g skola je grab 1.. promote kt kengkawan. pas skola penuh umah bederet nak eskrim ni..

    BalasPadam
  2. wa'alaikumussalam. oh yeah. ais krim wajib beli setiap kali balik sekolah. huhu >,< murah je. 20 sen. kemudian naik 30 sen. isk2. tapi masih mampu beli. alhamdulillah :D sekarang ni, dah tak nampak aiskrim ni :(

    BalasPadam
  3. hehe. selalu beli hingga sekarang. sedapnyer... plg suke. milo, bandung dgn asam boi. aishh. dahaga plak. hehehe

    BalasPadam
  4. yoshhh dah lama df tak makan ni :D

    BalasPadam
  5. yup2...selalu makan time balik sekolah rendah dulu...beli yg perasa milo...perasa lain x nak....kehkeh

    BalasPadam
  6. betul2 :D hana paling suka perisa oren atau bubur kacang hijau.. best~

    BalasPadam
  7. ais krim asam boi pun sedapppppp

    BalasPadam
  8. dah lama tak mkn.satu seposen j.haha

    BalasPadam
  9. suka asam boy.mak selalu juga buat tapi tuk makan sendiri je bukan jual pun!

    BalasPadam
  10. perisa milo tu fav tu.. asam boi pun best, hikk...

    BalasPadam
  11. Sis suka yg perisa bubur kacang hijau...sedap.

    BalasPadam
  12. rindunyer aiskrim ni..!
    cik nur suke perasa milo.hehehe

    BalasPadam
  13. skrang klo nk mkn kene buat sendri... ehehee xD

    BalasPadam
  14. Salam kayjue.

    Setuju ngan abgiwan delarocha, asam boi pon sodap! hahaha, tpi lana suka milo, suke giler kentang,hahaha.

    Tapi..tmpt lana mana dpt dah 20sen sbtg kayjue..dah 50 sen... T____T cam haremmm je kan..huk3

    BalasPadam
  15. mmg sdp,,tmbah bila mkn time panas terik..hihi jiran sy ada jual.perasa milo mmg pekat & sedappp..yumyumm

    BalasPadam
  16. wah.. dahsyat Cik Anis ni.. siap promot lgi? of coz laku.. ramai budak2 suka.. bukan budak je.. kita2 pun suka kan? hehe..

    BalasPadam
  17. hehe.. memang sedapkan ciksukaberangan bila dapat makan ais kream ni bila time balik dari sekolah..

    sebenarnya CKJ tiap2 hari boleh je makan ais kream ni.. sebab mak CKJ jual ais kream ni.. hehe.. 20 sen sebatang.. :P

    BalasPadam
  18. aiskrim malaysia yang sedaapppp!! :)

    BalasPadam
  19. sama la kita Dak Fisha.. CKJ sampai sekarang minat kat ais kream ni.. hehe.. wah.. perisa asam boi! lama tak makan perisa tu.. huhu..

    ckj pun haus pula.. hehe..

    BalasPadam
  20. da lama tak mkan Detective Fiqa? meh la datang rumah CKJ.. berlambak ais kream ni dlam peti ais.. hehe..:P

    BalasPadam
  21. Haruno Hana 하나 : perisa kacang ijau.. lama tak makan perisa tu.. memang sedap!

    BalasPadam
  22. delarocha : memang sedap.. siap ada asam boi lgi dlm ais kream tu kan? hehe..

    BalasPadam
  23. lame tak mkan nurul syuhada? meh dtg umh ckj.. ada banyak ais kream tu dlm peti ais.. hehe..

    BalasPadam
  24. seposen je tasnimsahaja :)? ada lagi ea harga 10 sen? wah best nyer..

    BalasPadam
  25. ain farahin : ckj lak mak buat untuk di jual dan makan sendiri.. hehe..

    BalasPadam
  26. perisa bubur kacang memang sedap kak Norzie hany! da lama ckj tak mkan perisa tu. huhu..

    BalasPadam
  27. buat sendiri la dapat banyak shar90...

    BalasPadam
  28. wassalam kak Tinta Lana... haha.. macam2 perisa..

    50 sen kak? mahal nyer.. mak ckj jual 20 sen je sebatang..

    BalasPadam
  29. tau tak pe coklat susu.. memang cun ar makan time panas terik..hehe..

    BalasPadam
  30. emmm sedapnya...petang tadi akak makan perisa milo hihihi....ari tue akak dah letak kat shout...kay jue tak perasan erk?tak apalah...akak letak kat sini... che_rosliza78@yahoo.com terima kasih...

    BalasPadam
  31. Aiskrim tanpa pengawet..still sedap..mmg dulu suke sangat beli sampai buat sendiri kat rumah lebih puas untuk makan selalu..hihi..pasti milo jadi pilihan ^__^

    BalasPadam
  32. sedapnya ais krim asam boi! hehe~

    BalasPadam
  33. selalu buat ni.sambil nengok tv
    makan makan sodap gak.hahaha

    BalasPadam
  34. memang sedap kan kak Che rosliza Che mat perisa milo. hehe..


    saya da ambil da alamat email akak hari tu.. juz minta tolong sangat2 kat akak reply email saya.. da 3 kali da saya send email kat akak.. huhu..

    sama-sama..

    BalasPadam
  35. betul tu Azhafizah[フィザ].. ais kream tanpa pengawet! setuju sangat.. betul2.. buat sendiri la st dapt banyak..! hehe..

    BalasPadam
  36. syafiqakarim : kalau makan sambil tengok tv memang best! sedar2 je da habis.. haha.>_<

    BalasPadam
  37. pernah! :) paling suka aiskrim asam sbb ade asam kat hujung. he :D

    BalasPadam
  38. AISKRIM!! nyum, sedapnye ckj. aaa, da terliur. mana nak cari aiskrim ni. huu~

    BalasPadam
  39. anNaqia : hehehe.. kat umah ckj banyak.. 20 sen satu.. nak?

    BalasPadam
  40. Salam..iya lah, kami juga masih membeli aiskrim ni.
    http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

    BalasPadam
  41. ESKREM FEBERET MS KAK BUI KECIK2 DULU..KAK BUI PALING SUKA ESKREM SAMBOI..YG WARNA OREN THEN ADA SAMBOI BULAT DEKAT DLM..UIII,SEDAP...

    SAMBOI TU ASAM MERAH..HEHEHE

    BalasPadam
  42. wah-wah.. ramai betul yang minat ais kream ni... kak Bui Junaidi.. hehehe.. memang sedap perisa asam boi.. lepastu ada asam kat dlam tu.. :)

    BalasPadam
  43. wah..aiskrim murah tp sgt sedap..sy suka sgt makan aiskrim ni..lebih2 lg kalau aiskrim kacang..mmm..sedap sgt :)

    BalasPadam
  44. kacang ya Jahidih Saili? memang sedap.. ckj da lama tak makan yang perisa kacang.. :)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)