Selasa, 10 April 2012

Kebaikan Menghadiri Majlis Ilmu

Assalamualaikum. Rasa macam dah lama tak share ilmu kat Kay Jue Blog kan? Baiklah, hari mau share mengenai tajuk entry diatas. Mari baca apa yang CKJ tulis. >_< 


Menghadiri Majlis Ilmu adalah lebih baik daipada
menunaikan solat sunat 1000 raka'at
menziarahi 1000 orang pesakit
menghantar 1000 jenazah keperkuburan
menyedekahkan 1000 dinar ke jalan Allah

setiap langkahnya sepanjang perjalanan ke Majlis Ilmu tersebut, bagaikan berjalan di atas sayap-sayap para malaikat

setiap langkahnya sepanjang perjalanan ke Majlis Ilmu tersebut, Allah angkatkan satu darjat dan di ampunkan satu dosa baginya.

Nama-nama mereka dan kedua ibabapa mereka yang menghadiri Majlis Ilmu tersebut, akan disebut di hadapan Allah dalam Majlis para malaikat. 

Dosa kedua ibubapa mereka juga diampunkan.

Mereka yang menghadiri Majlis Ilmu tersebut, pada hari akhirat akan duduk diatas mimbar-mimbar mutiara.

*p/s : sebenarnya banyak lagi, Tapi CKJ ingat-ingat lupa la. Dah lama tak join Taklim sejak praktikal ni.

26 ulasan :

  1. Salam.. alhamdulillah, laptop dah elok ea dik,hehehe. Kdg2 kena be careful dik time on9..especially, bila buka laman web, emel, lagi2 emel yg jenis spam. Takut virus disebarkan.

    #ni dah kira ok dah ni, banyak gak faedah yg dik kayjue ingat :)

    ##kayjue, boleh tak..hehehe, ajar akak uat sticker?huhu. malu nak cakap,hehehe. Akak tingin nak belajar dari kay jue..dik kay jue buat cantik,comel.. :)

    BalasPadam
  2. rasa mcm da lama tak join majlis2 ilmu nih.hai,,pe la nak jadi.-.-"

    BalasPadam
  3. nice entry..tuntut ilmu tu penting..jangan lupe niat di hati nak menuntut ilmu..

    BalasPadam
  4. BYK PAHALA YG KITA AKAN DAPATKAN..

    BalasPadam
  5. Dikkkkk! akak lum nak kawen lgi lah..huhuhu. entry tu umum la cyg..tetiba dpt ilham, teruih tulis ats ketas..pastu terus update..hehehe.

    #aa, contact by emel je boleh tak kayjue? by YM? FB pun boleh juga.

    BalasPadam
  6. wa'alaikumussalam.. huhu... paling suke dosa ibu bapa diampunkan :) thanks for sharing ^^

    BalasPadam
  7. dah lama jugak tak join taklim. huhu

    BalasPadam
  8. Tyntha Lana : yup da elok da kak.. :) syukur Alhamdulillah.. >_<

    # hehehe.. banyak ke? Alhamdulillah sekadar berkongsi apa yang saya tau.. :)

    #boleh jer kak.. nanti saya ada.. pm saya ea.. :)

    BalasPadam
  9. asraf osman majlis ilmu di sini tak bermasud hanya tertumpu kepada majlis keagamaan jer... kalau kita g kelas ka.. g kuliah ka.. tu pun dah dikira kita menghadiri majlis ilmu tau.. :)

    BalasPadam
  10. betul tu misyamissyou.. yang penting niat kena betul.. :)

    BalasPadam
  11. betul tu kak Bui Junaidi.. subhanallah memang banyak pahala..

    BalasPadam
  12. thanks Detective Fiqa.. thanks juga sebab sudi baca.. :)

    BalasPadam
  13. ea tak eh kak Tyntha Lana.. hahaha.. silap faham la ni.. ala.. kenapa tak kawen.. huhu..

    #no hal la kak.. >_<

    BalasPadam
  14. wah anNaqia pun jpin taklim juga? yeay give five.. ! >_<

    BalasPadam
  15. wktu zaman polytech dulu kerap jgak join majlis ilmu ^^

    BalasPadam
  16. Salam..teringat satu hadis..Orang yang fakih lebih baik berbanding ahli ibadah. Maksudnya, org yg berilmu lbh baik dr org yg kuat beribadah tanpa ilmu kerana org yg berilmu bila beribadah tahu apa yg mereka kerjakan.

    BalasPadam
  17. bagus la tu caliph shuriken... dapat tambah pahala.. :)

    BalasPadam
  18. Thanks Jahidih Saili.. atas perkongsian hadis tu.. >_<

    BalasPadam
  19. Thanks perkongsian yg sangat2 menarik...

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)