Ahad, 22 April 2012

Tamagotchi

Assalamualaikum.Tiba-tiba pula aku teringat kat benda ni. Tamagotchi ni kalau tak silap aku, macam kita pelihara haiwan kesayangan. Kena bagi dia makan, minum, main dengan dia... kalau dia sakit kita kena rawat dia. kalau dia penat dia tidur. Tapi dia ini haiwan peliharaan dalam bentuk digital. Best jaga dia. Bila dia lapar, tamagotchi ni akan berbunyi macam bunyi jam digital. 

Dulu aku pernah ada tamagotchi ni. Masa tu umur aku baru berapa tahun entah. tak ingat. Aku pun tamagotchi warna ungu. haiwan peliharaan yang aku dapat kalau tak silap aku anjing ke arnab lebih kurang macam tu. Rupa tamagotchi aku hampir serupa macam ni...
Tapi aku punya bentuk segi empat, button dia warna oren. Aku sendiri pun tak tau tamagotchi ada kat mana dalam rumah aku sekarang. entah-entah dah buang da. huhu. 

Teringin pula nak main balik benda ni. hehe. Entah ada ke tak jual lagi sekarang benda ni kat Malaysia? hehe. 

*p/s : korang pernah tak ada/ main tamagotchi ni?

53 ulasan :

  1. x pernah main tp hana tau la sket2 sal tamagochi ni :) hehe

    BalasPadam
  2. waa... lame xmain benda ni tp ade lg... betri xde.. hehee
    sye panggil digipet... digivice plak siap blh lawan2... eheee

    BalasPadam
  3. hehehe comel kan benda ni.

    BalasPadam
  4. penah ada..dapat waktu main "tikam"..hehe..

    BalasPadam
  5. SY PNH MAIN!


    tapi haiwan sy selalu mati sbb sy malas jaga..sian die..hehe

    BalasPadam
  6. Dlu2, sy takde bnda ni.. Tp sy ada device DGmon. Hahaha! Agumon la, apa la. Sy punya device DGMON la. Agk best! Dh jauh dh.. Tp lama2 bosan dan buang, ekeke!

    BalasPadam
  7. benda ni famous masa darjah 1 atau 2.. xpernah ada sebab parent x bagi main benda ni.. hehe

    BalasPadam
  8. Pernah tengok benda ni masa kecik-kecik dulu tapi sekarang takde dah. dulu umi marah bila mintak benda ni. Sampai sekarang kempunan nak sentuh benda ni sebab taktahu benda ni main macammana. Haha :D

    BalasPadam
  9. ehe..tau benda ni, dulu2 masa sekolah ada member yg bwa g kelas. nmpak mcm best je tp kite tak reti nak main :)

    BalasPadam
  10. hmmm tak pernah ada. tapi naakkkkkkkkkk!!!!!!!1 hmm :(

    BalasPadam
  11. rasa-rasanya pernah kot nampak org lain main benda ni. hehe,t pi sya sendiri tak pernah beli. tak tau nak guna (:

    BalasPadam
  12. mest kalu ade lg, haiwan ckj dah besor gedabak da,hihihi..ayu xpernh main...sedih kn?:P

    BalasPadam
  13. wah!! rindu kat tamagochi!! dulu eiqa ada benda nie tapi dah rosak.
    agak2 ada x jual sekarang?? :)

    BalasPadam
  14. a 90's kids will know this for sure..hehe.

    BalasPadam
  15. he he he teringat zaman muda..

    BalasPadam
  16. huhu..sedihnye..rase mcm tak pernah jumpa pun benda ni..nti nk remind balik sat...

    BalasPadam
  17. woooooo ! dulu pun ade gak. macam da addicted ngan bnde tuh. asyik sgt ngan bnde tuh. hehehe. rindu nye <3

    BalasPadam
  18. owh bende ni. .teringat zaman kecik dlu, snggup x belanje, kumpul duit sbb nk beli bende ni. .hehe

    BalasPadam
  19. Salam, akak punya color kuneng terang! Hahaha, berebot dengan adik akak, nak bawak gi sekolah. Ingat lgi, time tu darjah 6, bawa gi time kelas ugama. Ingtkn nk tnjk eksyen la kat kengkawan, ghopenya, ramai gak yg bawak,hak3.

    Bila nmpk ustzh dri jauh, cepat 'penyiasat persendirian' kitaorg gtau "wei2, ustzh nk smpai dah" heh3. Jadi, tamagoci kami sentiasa dlm keadaan slmt sepnjg tmpoh kami mmbwanya kesekolah, heh3..gelak jahat ni kayjue,hehehe

    BalasPadam
  20. dh lupa kt mana simpan game ni.. tapi skrg ada jual lagi, versi kaler2 ^^

    BalasPadam
  21. haha.. kebetulan semalam baru cerita pasal tamagochi dengan kawan...

    p/s: Bakal menggegarkan dunia blogger pada 30 April 2012: RahsiaSocialBookmarking.com
    Rahsia Jana RM45,000 dari laman komuniti!

    BalasPadam
  22. tak pernah main benda nie sbb ibu marah bila mintak benda ni. tak dapat laa nak merase men benda alah nie

    BalasPadam
  23. Haruno Hana 하나 : popular juga ea tamagotchi ni hana.. :)

    BalasPadam
  24. baru ckj teringat shar90.. fasal digivice kan? betul2 ckj ada nampak budak lelaki main. dorang gabungkan dorang pun digivice than lawan.. hehe..

    BalasPadam
  25. memang comel Etong... kecik je benda ni.. hehe.. >_<

    BalasPadam
  26. wah bestnyer awak Si Jagung.. dapat free je benda ni..

    BalasPadam
  27. yeay! ada geng.. hehe.. sama la kita ♥ farhana ♥.. lepas dia mati dia akan hidup balik... tapi jadi baby.. hehe..

    BalasPadam
  28. device DGmon Sis AI ye? first time ckj dengar.. hehe.. betul juga tu.. benda tu memang best.. tapi lama-lama bosan juga.. hehe..

    BalasPadam
  29. masa darjah 1 or 2 ea aisya? ckj tak ingat time bila dia famous.. hehe.. ada sebab la tu kenapa parents tak bagi kan? :)

    BalasPadam
  30. ckj tak sure benda ni ada jual ke tak sekarang Ardini Izzati... hehe.. insya Allah suatu hari nanti dapat kot merasa main benda ni.. sebab setahu ckj kat jepun remaja perempuan dia still main benda ni.. hehe..

    BalasPadam
  31. hehe.. memang best BungaTulip... dia macam kita jaga haiwan peliharaan.. tapi dlm bentuk digital.. ckj pun mula2 tak tau.. leps da godek2 baru tau fungsinya.. sekarang ni da lupa da.. hehe..

    BalasPadam
  32. hehe.. nak Detective Fiqa? ce try cari kat low yat ka kedai2 games.. ada jual lagi tak?

    BalasPadam
  33. wah ramai juga steffany daph.. yang main benda ni.. hehe..

    BalasPadam
  34. mungkin kot Ayumi Comot... hehe.. besar dan gemuk.. hehe..

    BalasPadam
  35. rindukan eiqa azra... tu la ckj punya tak tau letak kat mana.. tak sure la ada jual ke tak benda ni sekrang.. huhu..

    BalasPadam
  36. memang nostalgia ar Arham Md Ali.. games ni yang paling canggih masa tu.. hehe..

    BalasPadam
  37. pernah kot kak Aini Yunus.. remind2.. ada tu terselet kat mana2.. hehe..

    BalasPadam
  38. hehe.. memang addicted masa mula2 dpat bende Rashidah Idris... :) best kan?

    BalasPadam
  39. Syamira Yahya sanggup kumpul duit nak beli? wah ni memang betul2 serius dan berusaha nak benda.. :)

    BalasPadam
  40. kak Tinta Lana punya ada tamagotchi ni?? yeay! ada geng lagi.. hehe... ckj tak ingat sama ada ckj pernah bawa pergi sekolah atau tak.. tapi kak memang dahsyat ar siap boleh bawa pergi sekolah lagi tu.. hehe..

    pandai betul akak sorok kan tamagotchi ni.. hehe.. hebat2.. :P

    BalasPadam
  41. betul ka caliph shuriken? ada jual lagi benda ni?? kat mana?

    BalasPadam
  42. owh.. iya ka RahsiaSocialBookmarking.com? hehehe kebetulan.. hehe.


    p/s: apa benda tu? da buka da tadi laman web tu tapi tak faham.. :P

    BalasPadam
  43. mesti ada sebabnya tu parents tak bagi Hani Shaa.. insya Allah satu hari ni dapat merasa main..:)

    BalasPadam
  44. betul. best sangaaaaaaaaaaaaat :p

    BalasPadam
  45. cKj: aritu sy ada tgk kt shopping mall.. x pasti plak area mana sbb wktu tu bz dgn event2, huh...

    BalasPadam
  46. Alamak..sy xkenal permainan ni..maklumlah xpernah beli barang mainan dalam hidup.hehe..tp comel gak kan permainan ni.. :)

    BalasPadam
  47. lar iye ka caliph shuriken ? hish kenapa tak perasan..huhu..

    BalasPadam
  48. wa'alaikumussalam. tak perna main~ hehe. tapi pernah dengar2 je orang main2 :D

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)