Isnin, 23 April 2012

Al-Kisah Jalan dan Pengguna Jalan

Assalamualaikum. Hari ni keadaan jalan raya agak lenggang pagi dan petang. Huh? mana perginya semua orang? cuti ka? Ada satu hari tu, jalan raya uih... busy giler...! entah kenapa dan apa yang berlaku hari tu.. pelik. Abaikanlah. Biasa la keadaan jalan raya kat Malaysia ni.. semua orang makin lama, makin kaya. Ramai yang mampu untuk beli kereta. Tu fasal la kesesakkan jalan raya mengiler sesaknya. Lagi-lagi kalau ada kerja-kerja pembaikpulih jalan. Faham-faham la keadaannyer... huhu.

Itu fasal jalan raya. Ini fasal pengguna jalan raya pula. Hish! aku benci betul orang yang nak membelok tapi tak bagi signal! suka-suka dia ja.. kalau aku terlanggar kereta kau, kau yang salah tahu! huhu... Ini memang biasa sangat berlaku kan? Sama ada dorang lupa nak bagi signal,  lampu signal rosak, atau takut bateri kereta habis sebab guna kuasa bateri untuk bagi signal, tak pun sebab button signal ada kat tempat duduk belakang tak sampai nak tekan button.. huhu.. sabar je la.. 

Macam-macam la ragam manusia kat dunia yang Allah ciptakan ni... layan dan hadapi je la senyuman.. haha..

Alright mari kita bayangkan.. keadaan jalan raya di Malaysia untuk 20 tahun akan datang.. mungkin kah akan jadi begini??
wow.. dahsyat dan menankutkan..Tapi kita perlukan jalan raya bertingkat dan jalan raya bawah tanah untuk elakkan kesesakan.. betul tak? 

26 ulasan :

  1. Brrrr.. Jangan lah jdi mcm ni.. Kan bgus klu Malaysia buat satu hari tu 'Hari Berbasikal'? Ekekeke! Rsanya rmai tak org join? Sy rsa, mcm mesra alam kan klu buat hri mcm tu? :)

    BalasPadam
  2. Sebab tu saya x suka KL...

    BalasPadam
  3. ayah fisha lau masuk jalan kl mmg terus sesat. hehehe

    BalasPadam
  4. wahh..giler ah jalan raya dlm gambar tu.
    Ari tu g kl, mmg sesak. perjalanan x jauh mana pun, tp ambik masa lama.

    Dalam ati dok pk, mcm mana la org KL blh hidup. Mybe diorg dah biasa. Pas tu, pk jugak. nnt dah keja,x nk la keja n menetap kat Kl.. haha. tp klu dah rezeki kat sana, terima jer la.

    BalasPadam
  5. sy rasa button signal diorg kena msuk password bru bole guna kot, hukk...

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  7. fuhhh...dahsyatttnya jalan...berbelit2...fening dbuatnya. Kallauuuuuu la ckj guling2 kat c2...bayangkan!!!...;)

    BalasPadam
  8. MCM2 RAGAM PEMANDU DH JUMPA..SABO AJOLAH..HUHU

    BalasPadam
  9. pehh haritu pi KL memang rasa nakk jee naik awan terbang tauu . sesak gilerr ==' then takde bertanggungjawab err

    BalasPadam
  10. a'ah kan Sis AI... buat hari berbasikal..bagus juga idea tu.. hehe.. :)

    BalasPadam
  11. kadang-kadang kita yang biasa duduk kat KL ni pun sesat Dak Fisha.. sebab jalan kat KL ni sentiasa berubah2...

    BalasPadam
  12. tahu tak pe Dalila Diela... jalan sesak yang buat kan masa perjalanan lama...

    betul tu ckj pun tak mau bekerja di KL kalau boleh...

    BalasPadam
  13. caliph shuriken ; hahaha.. mungkin juga... tu fasal susah mau bagi signal...

    BalasPadam
  14. wassalam Jahidih Saili.. yup lama tak jumpa.. anggap je jumpa.. haha..

    betul tu kalau da sesat atau tersalah masuk jalan, memang susah nak u-turn balik.. hehe
    mungkin dorang tak perasan atau saja je uji kesabaran pemandu.. huhu

    BalasPadam
  15. memang dahsyat ZURINA.. kalau ckj berguleng2 kat c2 ? urm ckj akan letak jawatan sebagai penguleng yang berjaya.. haha..

    BalasPadam
  16. tu la kak Bui Junaidi.. sabar je la yang mampu..

    BalasPadam
  17. biasa la tu Detective Fiqa KL... yang geram pada yang tak bertanggungjawab.. sebab tu ckj selalu blogwalking naik awan.. tak sesakk hhehe..

    BalasPadam
  18. wahh..banyak giler ah jalan raya dlm gambar tu. sekali tgok takut pun ade .. Jarang g kl, kalau p pun mmg sesak. perjalanan x jauh mana pun, tp ambik masa lama..dengan pelbagai ragam pemandu .. aishh....

    BalasPadam
  19. wa'alaikumussalam.. sabar.. hehe... kalau boleh tanak la jalan penuh dengan jalanraya je. nanti pokok takde..kurang...dunia makin panas~ macam2 krisis dunia bole blaku...minta2 janganla :(

    BalasPadam
  20. tau tak pe Hani Shaa.. takut plus risau ckj tengok.. memang busy jalan kat KL.. sabar je la yang boleh buat...

    BalasPadam
  21. tu la tengah sabar ni ciksukaberangan.. ckj pun kalau boleh tak mau la jalan raya jadi macam kat dlm gambar tu.. betul tu ckj setuju dengan apa yang awak nyatakan.. :)

    BalasPadam

Thanks yeah. sebab sudi tinggalkan komen anda. :)